A foglalkozások menüpont alatt részletes információkra lelsz.

Jelentkezni: bryell@invitel.hu vagy facebook oldalunkon

Boltunk Székesfehérváron, a Távírda u. 25/5. szám alatt található. (Sokan Fal közként ismerik)
Nyitva tartásunk: Hétfő - Péntek: 9.00 - 18.00,
Szombat: 9.00 - 12.00

A bolt telefonszáma: 22/412-665

2011. február 20., vasárnap

On-line foglalkozások

A lezajlott foglalkozások lépésről-lépésre leírásával dolgozom mostanában.
Leírom, képekkel látom el, és meg lehet majd vásárolni. A foglalkozásokon elhangzott tanácsokat is leírom, így otthon is elkészíthetőek lesznek az általam bemutatott tárgyak. A leírásokhoz az alapanyagot, valamint a legszükségesebb hozzávalókat is meg lehet vásárolni, így egy csomagban.

Pl. Egy repesztett doboz leírásához lehet választani, hogy csak a leírást kéri, vagy hozzá dobozt és a repesztőlakkot is.
Festékeket, szalvétákat, papírokat a folyamatosan bővülő shopomban lehet megvásárolni hozzá. (igyekszem....)

Mintának egy leírás, a legelső foglalkozásom keretében elkészült papírzsebkendő tartó doboz. A többi leírás hasonló stílusban készül.

Ezeket a dolgokat én Pentart festékekkel, lakkokkal készítem, a technikák általam kipróbáltak és nekem így működnek. Gondolom mindent lehet másképp, máshogy, mással készíteni, nekem így váltak be, így használom.

Papirzsebkendő tartó
Technika:
antikolás visszacsiszolással, pasztával
Hozzávalók:
Doboz
Alapozó
Szalvéta, festék
Umbra antikoló paszta (pentart)
ragasztó, maszkolószalag, csiszolópapír, szilikonos nyomda, lakk

Alapozás:
A tartónak minden oldalát alapozzuk le Pentart alapozóval. A doboz MDF-ből készült, ezért jóval sötétebb színű a fánál, így két réteget is felhordhatunk a felületre.
Az alapozót ecsettel vigyük fel, majd szivaccsal oszlassuk el, hogy egyenletes rétegben legyen a dobozon.


Elkészítés:
A szalvétából tépjük ki a csík mintát, a szalvéta alapszínével megegyző színűre fessük le a dobozt. A széleire ragasszuk fel a szalvéta legfelső rétegét, majd hagyjuk megszáradni.
A ragasztáshoz széles, lapos fejű ecsetet használjunk, ezzel a legkönnyebb szalvétát ragasztani.
Ha megszáradt a ragasztó, maszkoló szalaggal fedjük be a széleket. A szilikon nyomdához válasszunk a szalvétához passzoló, sötétebb színű festéket, majd óvatosan szivaccsal kenjük be a nyomdát. Határozott mozdulattal nyomdázzuk meg a doboz középső részét.
Minden nyomdázás előtt kenjük be a nyomdát festékkel. Végezzünk próbanyomdázást, hogy lássuk sok, vagy kevés festéket használtunk.
A festék száradása után, kevés vizzel higítsuk fel a vajszínű festéket (vagy valami más, a szalvétával színben harmonizáló világos színű festéket) és kenjük át a maszkolószalagon belüli részt. Így a nyomdánk erős színe visszafogottá válik.

A festék teljes száradása után csiszoljuk át finoman az egész dobozt csiszolóvászonnal, száliránynak megfelelően. Körkörös mozdulatokkal NE dolgozzunk!
A csiszolóvásznakat különböző szemcsenagyság szerint méretezik, minél nagyobb a szám, annál kisebb a szemcsemérete. A lecsiszoláshoz leginkább a 80-tól 120-ig számozott csiszolópapírok a legmegfelelőbbek. Nagyobb szemcséjű csiszolópapírral megsérthetjük a fa felületét.
Majd csiszolás után az umbra antikoló pasztát egy ujjunkra tekert ronggyal hordjuk fel a doboz felületére.

Nagyon kevés mennyiség kell, a rongyra tett antikolóból a felesleget egy törlőpapír segítségével itassuk fel és óvatosan kenjük át a doboz felületét a smirglizéssel megegyező irányban.
Ezután lakkozzuk le a dobozt, majd a lakk száradása után a szalvéta széle és a középső festék találkozásánál maszkoljunk ki egy kb. fél centis csíkot, majd hordjunk fel rá bronz/arany antikoló pasztát. Ezután távolítsuk el a maszkoló szalagot, majd a paszta száradása után lakkozzuk le újra a dobozt.


Boda Gabriella

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...