A foglalkozások menüpont alatt részletes információkra lelsz.

Jelentkezni: bryell@invitel.hu vagy facebook oldalunkon

Boltunk Székesfehérváron, a Távírda u. 25/5. szám alatt található. (Sokan Fal közként ismerik)
Nyitva tartásunk: Hétfő - Péntek: 9.00 - 18.00,
Szombat: 9.00 - 12.00

A bolt telefonszáma: 22/412-665

2010. december 3., péntek

A pótnap

A pótnapon az elmúlt foglalkozások tárgyait lehetett újra elkészíteni. Készült pzstartó, teásdoboz, könyves doboz, pici,nagy, mégnagyobb.
Nagyon örülök neki, hogy az egy szem fiúnk ilyen kitartó, már saját ötlettel jött, szalvétával is készült és ügyesen dolgozott. A bordó doboz az övé!

A foglalkozáson készült képek itt megtekinthetők, de párat mutatóban ide is felrakok.A könyvesdoboz, mint látszik a képeken nagy sikereket arat, az alkalmazott technikát most leírom lépésről-lépésre, hátha elveszett a kis cetli, amire írtátok :-)

1. A dobozt lefestettük világos színű matt akrilfestékkelm egyéni ízlés szerint bézs, vaj, tejeskávé vagy éppen esőfelhő színűre.

2. Választottunk egy olyan szalvétát, amin csík minta van, ezt ollóval kivágtuk és a legfelső rétegét a szalvétának felragasztottuk a könyvesdobozra, valahogy így:


3. Ezután lakkoztuk a felületet, majd a lakk teljes száradása után egy smirglivel száliránnyal megegyezően megsmirgliztük a dobozt. Igy a felülete szép sima lett, a szalvétát is óvatosan smirglizzük, így nem lesz olyan nagyon egységes, kicsit kopottas lesz.

4. Aztán fogtunk egy rongyocskát, az umbra antikolóba belemártottuk, leitattuk a felesleget és nagyon finom mozdulatokkal a smirglizés irányának megfelelően megantikoltuk a dobozt.

5. Ezt a műveletet lehet még egyszer megtenni, tehát lakk, smirgli, antikolás.

6. Újra lakkozzuk a felületet, és száradás után felragasztjuk az égetett papirt.

Papírégetés: Nagyon óvatosan kell csinálni. Kivágjuk a megfelelő méretű papirt, meggyújtjuk a gyufát, odaérintjük a papirhoz, és ahogy meggyulladt a papir, már el is fújjuk a tüzet. Nem kell hagyni, hogy leégjen az egész. Egy pár gyufára, vagy öngyújtóra szükség van :-) Lassan haladunk vele, mert gyújtjuk, fújjuk, gyújtjuk, fújjuk.

Papír ragasztása: A vastagabb papiroknak nem elég a dekupázs ragasztó, így azokat én a következőképp ragasztom fel a tárgyra. Rákenem a ragasztót a dobozra, a papírt egy másodpercre vizbe teszem, majd letörölgetem róla a felesleges vizet. Ráhelyezem a beragasztózott felületre, és a papir közepéről kiindulva az ujjammal rásímitom a dobozra. Utána ecsettel átragasztózom a papirt, szépen rásimogatva a dobozra.

7. Felragasztjuk a másik kis papirt is, amit szintén vizezünk. (A szalvétát soha nem vizezzük!!)

8. Nyomdázzunk rá tetszés szerint, kitöltve az üres helyeket, rá a papírra is, hogy egységes legyen.

Nyomdázás: Szivaccsal viszem fel rá a festéket, mégpedig úgy, hogy szinte száraz festékes a szivacs, és felülről óvatosan ütögetem rá a nyomdára a festéket. Aztán határozott mozdulattal ráteszem a tárgyra, figyelve arra, hogy ne mozduljon el és rányomom, majd óvatosan felszedem. Próbálgassuk papíron.

9. Végül még egy réteg lakk következik, és a doboz oldalának és belsejének páccal történő kifestése se maradjon el.

Remélem segített a résztvevőknek is, és másoknak is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...