A foglalkozások menüpont alatt részletes információkra lelsz.

Jelentkezni: bryell@invitel.hu vagy facebook oldalunkon

Boltunk Székesfehérváron, a Távírda u. 25/5. szám alatt található. (Sokan Fal közként ismerik)
Nyitva tartásunk: Hétfő - Péntek: 9.00 - 18.00,
Szombat: 9.00 - 12.00

A bolt telefonszáma: 22/412-665

2013. február 25., hétfő

Micro és random repesztő

Megint gazdagodtunk repesztőlakkok terén. A Pentacolor két új repesztőlakkot fejlesztett ki, és tegnap be is mutatta viszonteladóinak. Már kapható is a hobbyboltokban, én pedig most megmutatom, hogy milyenek is.

A micro repesztőt most nem antikolásra használtam, hanem hatásokat próbáltam meg vele elérni. Ez a repesztőlakk, mint ahogy a neve is utal rá, igen aprókat reped, akkor is, ha vastagon van felkenve a második réteg. Ha nagyon vékonyan kenjük, akkor micromicromicro repedéseket érhetünk el vele, ami csak nagyító alatt látszik :), tehát válasszuk a közepes mennyiséget a lakk felkenésénél. Ráadásul ez egy nagyon folyékony fázis, és gyorsabban is megszárad a teteje, mint a többi kétfázisú repesztőlakkoknak, ezért gyorsan kell vele dolgozni. Kicsit az egyfázisú repesztőlakkhoz tudnám hasonlítani, hogy egy idő után, ha még egyszer rámegyünk a már felvitt rétegre, visszaszedi az előzőt. De persze annyira azért nem nehéz, mindenképp megéri a próbát, mert szerintem nagyon jópofa.
Igaz nem szeretem a kígyókat, sőőőőőt, de erről a repesztőlakkról ez is eszembe jutott :)

Igen, ez az én cipőm, amit már nem használtam, és most egy kicsit újítottam rajta. 
A színek nekem olivazöld és fekete. Valahogy ez talán nem olyan félelmetes kígyós, nem? :)
Fehér és umbra antikoló paszta van a repedésekbe dörzsölve.... és azóta már a cipő belsejét is kifestettem feketére, hogy még szebben mutasson, és hogy véletlenül se tudjam hordani :)

A másik ötletem, amit már a kétfázisú, klasszikus repesztőlakkal is kipróbáltam, a műbőr hatás. Ezzel a microrepesztővel most már tényleg olyan egy füzet, vagy bármi, mintha műbőrrel lenne bevonva.

Itt nem antikolót használtam, hanem egy vékony réteg akrilfestéket a megszáradt repesztőlakk tetejére.

Üvegen, csillogó ezüst antikolópasztával pedig olyan, mintha az üveg magában lenne töredezett. Nekem nagyon bejön ez is.


A másik repesztőlakk is kétkomponensű, random repesztőlakk elnevezést kapott. A neve körülbelül véletlenszerűt jelent. Tehát felkenve, száradás után ott repedezik, ahol ő akar. Na jó, ennyire nem, nem nőből van, nincsenek hisztijei, tehát azért befolyásolja a repedést az ecsetvonás, és a második réteg vastagsága is :) De legalább ez olyan, hogy mi alakíthatjuk a repedések rajzolatát.

Ezen a vágódeszkán pl. kicsit nagyobb mennyiségben hordtam fel a második fázist, és az esetet is jobbra-balra, fel-le, előre hátra húzogattam. De azért így is jól látszik, hogy elindul egy repedés és nem ér oda a másikhoz, tehát a klasszikus kétfázisútól ebben is különbözik.

A képkeretnél az ecset mozgatása a lényeg. A sarkoknál megint az egymás alá-fölé, jobbra-balra felvitel volt a meghatározó, az oldalainál pedig függőlegesen húztam csak az ecsetet. Így csak függőleges repedések lettek benne. Értelemszerűen, ha vízszintesen húzom, akkor olyanok lesznek a csíkok. Ez a repesztőlakk ténylegesen antikolásra alkalmas, hiszen egy szúette, kopott fára hasonlít a repesztett tárgy. 
A szalvéta nincs beleragasztva, csak mondom :) Csak szimplán beletettem egyet, hogy mégse az üres képkeretet fotózzam :)

Szóval. Röviden a lényegek:
Microrepesztő: kétfázisú, első réteg felken, szárad (szobahőmérsékleten, hajszárító nélkül), második réteg gyorsan felken (folyós!), hajszárító jöhet, antikolás, lakkozás. Nekem az oldószerest jobban bírta.
Randomrepesztő: kétfázisú, első réteg felken, szárad (szobahőmérsékleten, hajszárító nélkül), második réteg tetszőleges vastagságban, ecsetet tetszőlegesen használva, felken, hajszárító, antikolás, lakkozás.
Az első réteg mindkét esetben, és az eddigi kétfázisú repedőrendszerek esetében is nem túl vékonyan, de nem is folyósan, egyenletes rétegben.

Jó munkát!

4 megjegyzés:

  1. Ezeknél van megkötés befejező lakk terén? (vízbázisu, oldószeres)

    VálaszTörlés
  2. A micronál írtam az oldószerest, hogy nekem az jobban bejött, de a másiknál lehet a vízbázisu

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...