A foglalkozások menüpont alatt részletes információkra lelsz.

Jelentkezni: bryell@invitel.hu vagy facebook oldalunkon

Boltunk Székesfehérváron, a Távírda u. 25/5. szám alatt található. (Sokan Fal közként ismerik)
Nyitva tartásunk: Hétfő - Péntek: 9.00 - 18.00,
Szombat: 9.00 - 12.00

A bolt telefonszáma: 22/412-665

2014. augusztus 19., kedd

Dekupázsolj! - Az eszközök

Ecset, szivacsecset, spatula használata. 
Én nem használok drága ecseteket és egyéb eszközöket. Nagyon ritkán, egy-egy érdekesebb technikához kell egy kicsit drágább ecset, most egyelőre az alapok elkészítéséhez adnék pár tanácsot. Nézzük milyet és hogy használok én.

Dekupázsoláshoz, festegetéshez lapos, szélesebb ecsetet használok. Sose nézem, hogy az illető ecset milyen szőrből van, fogom a legolcsóbbat és azzal dolgozom. Szalvéta, rizspapírszalvéta esetében csak felülről ragasztózom a papírt, ám azt jó sok ragasztóval teszem. Az ecsetet pedig szinte elterítem a felületen és erősebben rányomom - sosem az ecset végével, hiszen az tényleg kiszakíthatja a papírt -, valahogy így:

Lakkok, repesztőlakkok felhordásánál sem az ecset végét szuszakolom, hanem szinte teljesen megdöntöm az ecsetet és úgy lakkozok, hiszen a lényeg, hogy a felületére hordjam fel szépen, egyenletesen a cuccot. A repesztőlakkoknál is pont így, azt sem bele kell dörzsölni a felületbe, hanem eloszlatni a felületen:
Szivacsecsetet is rengeteget használok. Alapozáshoz, festéshez, stencilezéshez, pamacsoláshoz. 
Minden esetben jól belemártom a festékbe a szivacsecsetet, és aztán szépen visszaszedem róla a festéket. Az oldaláról is és az aljáról is. Így egyenletes, kevés festék lesz az egész szivacs felületén. Alapozáshoz lehet rajta több festék is, amit aztán folyamatos pamacsolással, ütögetéssel oszlatok el. Ilyenkor kicsit erősebben ütögetek... pamacsolok... töcskölök... (milyen kifejezéseket használhatunk még erre? :))
Amikor csak valaminek az élét szeretném kiemelni egy kis festékkel, akkor is ugyanígy színezem a szivacsot. De nagyon jól visszatörlöm a festéket és nagyon-nagyon finoman ütögetek. Nem is ütögetek... érintgetek. Szinte hozzá sem érek a felülethez, hogy csak kevés festék kerüljön fel rá. Azt szoktam mondani ilyenkor, hogy nem bántom, szeretem :) Tehát csak finoman. Hiába látszik úgy a képen, vagy videón, hogy erősen, nagy vehemenciával csinálom, nem így van. Az éleknél pedig a merőleges a fontos jelszó. A szivacsot az élekre merőlegesen kell tartani :)
Spatula, festőkés, olaszosan szpátolá :) A paszták stencilbe felhordása, vagy csak úgy a felületre történő felvitelhez a spatula aljára kenjük a pasztát. Nem kanálként működik, tehát nem a tetejével emeljük ki az edénykéből a pasztát, hanem az aljával. Így egyszerűbb, így kenjük bele a stencilbe.
Tovább is van, mondjam még?

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...