A foglalkozások menüpont alatt részletes információkra lelsz.

Jelentkezni: bryell@invitel.hu vagy facebook oldalunkon

Boltunk Székesfehérváron, a Távírda u. 25/5. szám alatt található. (Sokan Fal közként ismerik)
Nyitva tartásunk: Hétfő - Péntek: 9.00 - 18.00,
Szombat: 9.00 - 12.00

A bolt telefonszáma: 22/412-665

2014. augusztus 22., péntek

Dekupázsolj! - A ragasztás

Mit, hogyan, mivel? Nézzük most a papírfajtákat, és a hozzájuk tartozó ragasztót és annak technikáját.
A legközkedveltebb a szalvéta. Mintás, három rétegű, aminek csak a legfelső mintás részét használjuk, ugye. Általában. Mert a jó erős festékkel készült szalvéták második rétege is tud szép lenni, nem olyan erőteljes szín és minta, de pl. háttérnek időnként tökéletesen beválik. Szóval szalvétát én csak felülről ragasztok. Kinézem a helyet, ahova szeretném felragasztani, ráillesztem, jól belemártom a széles, lapos ecsetemet a dekupázs ragasztóba, és fektetett ecset(szőrrel) felhordom a festéket, egyenesen mozgatva az ecsetemet. Föl-le, föl-le. Ehhez inkább videót mutatok, úgy talán jobban érthetőbb :)
Persze lehet úgy is, hogy egy vékony réteg ragasztót felkenünk a tárgyra, belesimogatjuk a szalvétát, aztán felülről jól átragasztózzuk. Üveg tárgyaknál, ha nincs alapozva, festve mindenképp így javaslom, mert üveg felületen azért tud csúszni rendesen a ragasztó, és hamar kiszakíthatja a szalvétát.
Rizspapír-szalvétánál a helyzet ugyanez. Mivel az is olyan vékony, csak erősebb mégis, mint egy szalvéta, így könnyebb vele bánni :)

A rizspapírt pedig mindenképp ragasztózom alul, belesimítom, és felülről is. Jó sok ragasztóval, hiszen az nem szakad olyan könnyen, de muszáj, hogy a rostjai közé bemenjen a ragasztó, és jól rányomni az ecsetet, hogy a levegőbuborékok is szépen kijöjjenek alóla.

A dekupázspapír ragasztási technikája is lehet sokféle. Az én technikám nagyon egyszerű: beragasztózom a felületet, a papírt belemártom vízbe, két ujjam közé csippentem a papírt és leszedem a felesleget. Ráteszem a ragasztós tárgyra, középről kifelé haladva a kezemmel kisimítom a papírt, jól rányomkodva azt a felületre. És ennyi. Nem ragasztózom felülről, hiszen ez egy vastagabb anyag, mire átszuszakolnám rajta a ragasztót, már vagy összegyűrném a papírt, vagy elszakítanám. Így csak letörölgetem róla a ragasztós vizet (ami a rásimogatásnál esetleg rákerült) és szárad, majd jöhet a lakkozás.... vagy festegetés.

A fenti videóban papír ragasztás is van amúgy :)

A nyomtatott papírt, vagy ami nem vizezhető annyira, - mondjuk vastagabb csomagolópapír, vagy géppapír vastagságú papír - azt beragasztózom alulról. Meg a tárgyat is. És úgy teszem fel, kézzel rásimogatva.

A vastagabb papírokhoz pedig már nem is használok se dekupázsragasztót, se vizet. Az egy, vagy kétoldalas scrapbook papírt kartonragasztóval ragasztom. A papír hátulját kenem be nagyon-nagyon vékonyan kartonragasztóval, ráhelyez, rásimít. :) 
Egyelőre ennyi, mert már így is olyan sokat írtam, hogy nagyon :) De jövök majd még pasztákkal, repesztésekkel, stencilezéssel, nyomdázással és ami még eszembe jut, hogy hasznos lehet :)
Köszönöm, ha elolvastál!
Ha sűrűbben szeretnél látni, kattints a facebook oldalamra :)


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...