A foglalkozások menüpont alatt részletes információkra lelsz.

Jelentkezni: bryell@invitel.hu vagy facebook oldalunkon

Boltunk Székesfehérváron, a Távírda u. 25/5. szám alatt található. (Sokan Fal közként ismerik)
Nyitva tartásunk: Hétfő - Péntek: 9.00 - 18.00,
Szombat: 9.00 - 12.00

A bolt telefonszáma: 22/412-665

2015. március 2., hétfő

Új termékek a Pentarttól - 1. rész - Repedőfesték

Tegnap ismét új alapanyagokkal bővült a hobbis termékpiac. Repesztők, festékek, lakkok, alapozók, ezeket sorban be is mutatom. Most a repedőfestékkel kezdem a sort.

A festék kétfázisú, ugyanúgy, mint a repesztőcsaládok nagy többsége.
Egy alapozóból és egy festékből áll. A festékek 8 színben kaphatók, a lágy dekorfestékkel összhangban vannak ezek a színek. Főleg a bútorfestéshez, bútorok díszítéséhez ajánlják, de természetesen bármilyen más tárgyon is lehet használni. 
A repedőfesték használata tehát ilyen:
1. Kenjünk fel egy alapszínt a felületre, olyat, amilyet a repedésben szeretnénk, ha látszana. Ez lehet akrilfesték, lazúr, vagy lágy dekorfesték (decor paint soft) is.

2. Száradás után kenjük fel a repedőfesték alapozóját. Ne túl vékonyan, de ne is túl vastagon, egyenletes rétegben (mint a többi kétfázisú repesztőlakknál), majd hagyjuk megszáradni. Fontos, hogy ne hajszárítózzuk, legalábbis közelről, forró levegővel, mert felhólyagosodhat! Messziről, hideg levegővel, ventillátorral fújható.

3. Ha átlátszóra száradt az alapozó réteg, kenhetjük fel a kívánt repedőfestéket. Használhatunk ecsetet, vagy szivacsecsetet is a felhordáshoz. Ilyen repedéseket érhetünk el:
Szivacsecsettel, pamacsoló mozdulatokkal
Ecsettel, összevissza mozgatva az ecsetet
Ecsettel, egy irányban húzva a festéket
Az első réteg felhordásának iránya teljesen mindegy, a lényeg, hogy egyenletes legyen. A második réteg felhordásánál nem kell arra figyelnünk, hogy ne menjünk vissza egy már felkent részre, nem olyan, mint az egyfázisú repesztőlakk, nem szedi vissza a festéket, ha még javítani szeretnénk a felhordáson. A felkenési vastagság pedig ismét ne legyen túl vékony, mert akkor kisebbek a repedések, de túl vastag sem, hogy a festék azért meg is tudjon repedni :)

A repedőfestéket keverhetjük egy másik színnel is, vagy úgy is használhatjuk, hogy felkenünk a felületre két-három színt a festékből és szivacsecsettel összemossuk, pamacsoló mozdulatokkal.

A legfontosabb ennél a festéknél, amitől igazán gyönyörűvé válik a művünk, hogy száradás után bátran csiszolható a felület. Csiszolás után egy száraz ecsettel söprögessük ki a repedésbe bekerülő festékport. :)
 
Védelemhez használjuk az új dekor lakkot, ami van matt és selyemfényűben is. :)
Jó munkát, jó kísérletezést!
Lágy dekorfestékkel kombinálva (hamarosan videó készül róla)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...